C vitamin az egészségünk megőrzéséért

C vitaminSzerencsére bizonyított az a tény, hogy a helyesen összeállított és ó konyhatechnikával elkészített ételek segítségével az év bármelyik szakaszában sikerülhet fedezni a szervezet számára szükséges C-vitamin mennyiséget. Ez hihető, mert az összes friss zöldség és gyümölcs bővelkedik bizonyos mértékben ebben a vitaminban. A köztudatban a citrusfélék és Magyarországon is egyre gyakrabban és több helyen kapható gránátalmát jelölik meg vitaminforrásként, pedig a paprikában, a paradicsomban, a brokkoliban, a kelbimbóban és a sütőtökben is sok van például. A kereskedelmi forgalomban találkozhatunk C-vitaminnal a hagymában, a petrezselyemben vagy a bazsalikomban, míg a gyógynövények közül a csipkebogyót, a homoktövist vagy a galagonyát kell kiemelni. Ezeket naponta többször kellene elkészíteni és fogyasztani, de oda kell figyelni a helyes elkészítésre, hiszen a C-vitamin hő- és fémérzékeny, így nyersen vagy párolva célszerű fogyasztani, az ételek elkészítésekor pedig lehetőleg kerülni kell a fémedényeket.